Ouder-Peutergym en Kleutergym

Spelenderwijs ontdekken

Thuis klimmen ze op stoelen en banken. Niets lijkt veilig. “Niet doen, mag niet, pas op!” Het zijn de kreten die het kind regelmatig krijgt te horen. Wat thuis niet altijd kan of mag, is wel mogelijk in de gymzaal. Klimmen, klauteren, springen, rollen, draaien balanceren of spelen met ballen, blokken of andere materialen. Het kan allemaal. Jonge kinderen zijn bezig de omgeving eigen te maken en gaan met bewegingen aan de slag. Ze leren de begrippen op, onder, aan, over, voor, achter of tussen. Ze proberen en ervaren het steeds opnieuw, steeds weer en aangepast op hun eigen niveau.Steeds vaker doen ze dat samen met een ander, op hun eigen manier, in een nog niet vaststaande richting. Belangrijk, ze leren spelenderwijs, ze spelen.


Het beweegdiploma

Het beweegdiploma is bestemd voor kinderen van 2-6 jaar. In tegenstelling tot het zwemdiploma, dat al jarenlang bestaat en bijna als vanzelfsprekend tot de opvoeding behoort, is het Beweegdiploma nog niet zo ingeburgerd. Goed leren bewegen is heel belangrijk voor de motorische ontwikkeling van het kind. Omdat de lessen in groepsverband plaatsvinden draagt het Beweegdiploma ook bij aan het ontwikkelen van sociale vaardigheden.
 
Het Beweegdiploma wordt aangeboden in twee groepen:

Ouder-Peutergym (voor kinderen van 2-4 jaar)
Ouder-peutergym is speciaal bedoeld voor peuters van 2 tot 4 jaar, die samen met papa/mama/opa/oma/oppas lekker wil gymmen in een ‘echte’ gymzaal. 

Voor ouders/verzorgers is de gymzaal tevens een ideale plek om andere opvoeders met hun kinderen te ontmoeten. Peuters krijgen spelenderwijs wisselende bewegingssituaties aangeboden, waardoor ze geprikkeld worden om te bewegen: klimmen, klauteren, balanceren, hangen, springen en rollen. 

Kleutergym (voor kinderen van 4-6 jaar)
Voor kinderen vanaf 4 jaar is het mogelijk om deel te nemen aan de kleutergym. Spelenderwijs ontwikkelen zij hier hun motorische vaardigheden en wordt de basis gelegd voor alle soorten sport.
Tijdens de lessen staan de motorische vaardigheden van het Beweegdiploma centraal.
 
De trainster toetst binnen haar les welke kinderen de oefenstof beheersen om te kunnen 'afgymmen'. Dan volgt een afgymles, waarna de kinderen het officiële Beweegdiploma ontvangen. Zij kunnen vervolgens voor het tweede beweegdiploma doorgaan, zoals bij het zwemmen ook een diploma B volgt.


Kleding en schoeisel

Belangrijk is dat het kind makkelijk zittende kleding draagt. Een t-shirt met legging of korte broek is ideaal. De peuter en kleuters mogen op blote voeten gymmen of kunnen (lichtgewicht) gymschoentjes dragen.


Waar en wanneer

Klik hier voor het lesrooster en de bijbehorende locatie.


Informatie

Onder aan deze pagina kunt u de folder van het Beweegdiploma downloaden. 

Interesse in Ouder-Peutergym of de Kleutergym? Het is mogelijk om twee proeflessen te volgen. Neem hiervoor even contact met ons op door een e-mail te sturen naar ledenadministratie@demeere.nl

De Meere op Facebook